FAQ | Artikelen


Repareert u?
Verkoopt u onderdelen?
Mijn antenne analyzer MFJ-209/259/269 is defekt.
Memory keyer MFJ-490 houdt tekst in geheugen niet vast.
Inductor switch van mijn tuner is verbrand.
Kan ik connectoren en adapters per stuk bestellen?
Hoe stem ik mijn MFJ-1775 af?
Kan ik zonder problemen een IC-7000 met de MFJ 929 gebruiken?
PKW antenne met of zonder balun?
Hoe stem ik mijn AL-811 of AL-811H af?
Hoe regel ik de ALC af bij gebruik AL-811 en AL-811H?

Indien het uitgangsvermogen van de transceiver, die voor aansturing van de Ameritron lineair wordt toegepast, niet meer dan 70 Watt bedraagt dan is een ALC verbinding tussen transceiver en lineair niet persé noodzakelijk. Dat geldt in principe voor alle Ameritron buizen- en transistor-lineairs. Andere merken hebben niet altijd een ALC uitgang.

Wat is de functie van het ALC circuit in de lineair?

Het ALC circuit is capacitief gekoppeld met de ingang van de lineair. Hierin wordt een deel van de door de transciever ingestuurde HF in een spanningsverdubbelaar gelijkgericht. Deze schakeling produceert een negatieve gelijkspanning. Bij een hogere insturing ontstaat een hogere negatieve gelijkspanning. Dit effect wordt gebruikt om automatisch het uitgangsvermogen van de transceiver van uit de lineair terug te regelen. Deze negatieve spanning, waarvan het niveau door middel van de ALC potmeter op de achterzijde kan worden ingesteld, is op de met ALC gemarkeerde jack beschikbaar.

Heeft de transceiver een uitgangsvermogen van 100 Watt of meer, dan zullen bij vol vermogen de maximale Ig en Ip van de lineair ruim worden overschreden en kunnen de buizen worden beschadigd. Niet doen! In dat geval dient u eerst handmatig het uitgangsvermogen van de transceiver tot max. 70 Watt te reduceren. Veel eenvoudiger is het om door middel van een ALC spanning opgewekt in de lineair het uitgangsvermogen van de transceiver automatisch te laten terug regelen.

Hoe stel ik de ALC potmeter op de achterzijde van de lineair in?

Afregeling van de ALC geschiedt bij voorkeur op 20 meter en met dummy load belasting. Schakel daarom transceiver en lineair op 14 MHz en stel PLATE en LOAD van de lineair in volgens de tabel in de handleiding. Sluit de ALC kabel nog niet aan. Stem nu eerst de lineair in FM af op de in de handleiding gespecificeerde output. Voorkom overschrijding van de maximale Ig en Ip. Zie onderstaande tabel. Lees ook de FAQ "Hoe stem ik mijn AL-811 of AL-811H af?"

AL-811 AL-811H
Pin max. 70 Watt 80 Watt
Ig max. 150 mA 200 mA
Ip max. 700 mA 750 mA

Draai nu eerst de ALC potmeter op de achterzijde van de lineair volledig rechts om. Vanaf de achterzijde gezien. Sluit nu de ALC kabel aan. Geef een draaggolf en draai langzaam de ALC potmeter links om totdat de Ig/Ip meters een lagere waarde willen aangeven. Dat is de juiste stand voor de ALC potmeter. U kunt nu de powerregeling van de transceiver op maximaal instellen. Als gevolg van de automatisch toenemende negatieve ALC spanning zullen de Ig en Ip op de lineair dan constant blijven. Gewoonlijk hoeft u de instelling van de ALC potmeter slechts éénmalig uit te voeren.

Het voordeel van deze methode is, dat wanneer u de lineair in de standby mode schakelt de transceiver weer zijn volledige uitgangsvermogen van 100 Watt levert zonder dat u de powerregeling opdraait. Zodra de lineair weer wordt ingeschakeld wordt automatisch het stuurvermogen van uit de lineair terug geregeld. Let op!  Deze handige methode werkt alleen bij lineairs met een ALC uitgang.  

U kunt nu overschakelen naar een afgestemde antenne (SWR <1:1,5) of een antenne aangepast met een tuner. In het laatste geval dient vooraf de tuner  -zonder lineair- op SWR 1:1 te zijn afgeregeld.

De echte peak power meet u met een actieve SWR/PEP meter voorzien van een zogenaamde sample + hold schakeling zoals bijvoorbeeld de Ameritron AWM-30, MFJ-828, MFJ-868 of MFJ-869. De antennetuners ATR-30, MFJ-989D, MFJ-9982 hebben al een ingebouwde actieve SWR/PEP meter en dummy load.

Opmerking: Alle door Classic International geleverde Ameritron lineairs zijn geschikt voor 220/240VAC en hebben de 10/12 meter modificatie al ingebouwd. In verband met de specificaties van de buizen en de lagere Q-factor van het uitgangs-pi-filter op 10/12 meter is de output op die banden minder.

De 811A buizen kunnen zonder enige modificatie worden vervangen door de veel robuustere 572B met graphit anode en grotere anode dissipatie. In dat geval kunt u de lineair in alle modes –ook AM, FM, RTTY, PSK etc.- met de maximale output van 600+ respectievelijk 800+ Watt bedrijven. Omdat de 572B in deze opstelling ruim beneden zijn specificaties is ingesteld, is er van slijtage nauwelijks sprake.

FT-897D gebruik externe voeding en optionele accu's
Hustler mobiel antenne ook geschikt voor het balkon
Doorhangen lange elementen of boom
Hoe wordt de originele Performix PlastiDip® verwijderd?
PlastiDip® spuiten met spuitbus of spuitpistool
Waarom is de laag dof?
Hoeveel PlastiDip heb ik nodig voor een oppervlak?
Wat is de droogtijd voor ReRack?
Is ReRack onschadelijk na droging?
Kan ik PlastiDip verwijderen?