FAQ | Artikelen


Repareert u?
Verkoopt u onderdelen?
Mijn antenne analyzer MFJ-209/259/269 is defekt.
Memory keyer MFJ-490 houdt tekst in geheugen niet vast.
Inductor switch van mijn tuner is verbrand.
Kan ik connectoren en adapters per stuk bestellen?
Hoe stem ik mijn MFJ-1775 af?
Kan ik zonder problemen een IC-7000 met de MFJ 929 gebruiken?
PKW antenne met of zonder balun?
Hoe stem ik mijn AL-811 of AL-811H af?

Een belangrijke regel bij het afstemmen van lineairs met 811 buizen is, geef gedurende max. 5 seconden een draaggolf en stem af op maximale output en laat daarna de buizen 10 seconden afkoelen. Schakel daarvoor de zender in de mode CW, FM of RTTY en gebruik een betrouwbare SWR/PWR meter en stem bij voorkeur af op een dummy load. Op deze wijze ziet u real time iedere wijziging bij het afstemmen van de PLATE en LOAD en kunt u gemakkelijk en snel de lineair op maximale output afstemmen.

Stel van te voren de bandschakelaar, PLATE en LOAD van de AL-811(H) in volgens de tabel in de handleiding. Stel daarna het uitgangsvermogen van de stuurzender in op ca. 20 Watt.

Geef nu een draaggolf en stem PLATE en LOAD af op maximale output. Denk daarbij aan 5 sec. zendtijd en de afkoelingsperiode van 10 sec. Verhoog nu geleidelijk het stuurvermogen en stem steeds af op maximale output. Overschrijdt daarbij niet het maximale stuurvermogen (Pin), de maximale stuurrooster-(Ig) en anodestroom (Ip). Zie onderstaande tabel.

AL-811 AL-811H
Pin max. 70 Watt 80 Watt
Ig max. 150 mA 200 mA
Ip max. 700 mA 750 mA

Is de lineair optimaal afgestemd, schakel dan over naar de gewenste mode USB of LSB. Voor een optimale lineariteit is het aan te bevelen om eerst het stuurvermogen met ca. 5 Watt te reduceren en daarna de LOAD iets rechts van de stand voor maximale output in te stellen. Hierdoor wordt de lineair iets minder sterk met de antenne gekoppeld. Op deze wijze produceert u een schoon SSB signaal en verlengt u bovendien de levensduur van de 811 buizen. Output AL-811 600+ Watt PEP en de AL-811H 800+ Watt PEP.

Voor continu draaggolf modes zoals AM, FM, RTTY, SSTV, PSK etc. dient u het uitgangsvermogen te halveren. Neem daarvoor het stuurvermogen terug tot 50% van het gespecificeerde maximale uitgangsvermogen is bereikt.

U kunt nu overschakelen naar een afgestemde antenne (SWR <1:1,5) of een antenne aangepast met een tuner. In het laatste geval dient vooraf de tuner  -zonder lineair- op SWR 1:1 te zijn afgeregeld.

De echte peak power meet u met een actieve SWR/PEP meter voorzien van een zogenaamde sample + hold schakeling zoals bijvoorbeeld de Ameritron AWM-30, MFJ-828, MFJ-868 of MFJ-869. De antennetuners ATR-30, MFJ-989D, MFJ-9982 hebben al een ingebouwde actieve SWR/PEP meter en dummy load.

Opmerking: Alle door ClassicInternational geleverde Ameritron lineairs zijn geschikt voor 220/240VAC en hebben de 10/12 meter modificatie al ingebouwd. In verband met de specificaties van de buizen en de lagere Q-factor van het uitgangs-pi-filter op 10/12 meter is de output op die banden minder.

De 811A buizen kunnen zonder enige modificatie worden vervangen door de veel robuustere 572B met graphit anode en grotere anode dissipatie. In dat geval kunt u de lineair in alle modes –ook AM, FM, RTTY, PSK etc.- met de maximale output van 600+ respectievelijk 800+ Watt bedrijven. Omdat de 572B in deze opstelling ruim beneden zijn specificaties is ingesteld, is er van slijtage nauwelijks sprake.

Hoe regel ik de ALC af bij gebruik AL-811 en AL-811H?
FT-897D gebruik externe voeding en optionele accu's
Hustler mobiel antenne ook geschikt voor het balkon
Doorhangen lange elementen of boom
Hoe wordt de originele Performix PlastiDip® verwijderd?
PlastiDip® spuiten met spuitbus of spuitpistool
Waarom is de laag dof?
Hoeveel PlastiDip heb ik nodig voor een oppervlak?
Wat is de droogtijd voor ReRack?
Is ReRack onschadelijk na droging?
Kan ik PlastiDip verwijderen?