MFJ 1026

Noise canceller/tel. antenne+ preamp

 
Omschrijving
Excl btw
Incl btw
Per
Aantal
 
MFJ 1026
Art. 303827
Voorradig. Bezorging 1-2 werkdagen.
Excl btw € 230,58
Incl btw € 279,00
Per 1 St.
Alle prijzen zijn excl. verzendkosten

De MFJ-1026 "noise canceller/enhancer" onderdrukt storingen of verbetert de ontvangst van signalen in het bereik van 1,5-30 MHz, die via de antenne binnenkomen. De MFJ-1026 wordt geplaatst tussen de antenne en ontvanger en is geschikt voor alle modes. Met modificatie ook geschikt voor het MG gebied.*)

Het principe berust op het elimineren van een storend signaal door middel van fasedraaiing. Naast de "hoofd" antenne wordt ook een "hulp" antenne op dit apparaat aangesloten (voor storingen uit de directe omgeving kan hiervoor ook de ingebouwde telescoopantenne (46 cm) al of niet met ingeschakelde preamp worden gebruikt). In eerste instantie worden het gewenste- en het stoorsignaal op beide antennes ontvangen. Door middel van de gescheiden HF Gain regeling worden de via beide antennesystemen ontvangen signalen m.b.v. de S-meter op gelijk niveau ingesteld. Daarna wordt met de faseknop het stoorsignaal, dat via de hulpantenne wordt ontvangen, 180° uit fase (tegengesteld) gedraaid ten opzichte van het storende component, dat via de hoofd antenne wordt ontvangen. De door optellen van beide signalen bereikte onderdrukking van het stoorsignaal bedraagt meestal meer dan 30 dB. Het gewenste signaal blijft even sterk.

De MFJ-1026 kan ook in combinatie met een transceiver worden gebruikt. Bij zenden wordt de noise canceller door middel van de ingebouwde HF Vox uitgeschakeld. De vertragingstijd is met de T/R Delay traploos instelbaar. Voor veilig omschakelen bij zenden is de MFJ-1026 tevens voorzien van een PTT aansluiting, die van uit de transceiver kan worden aangestuurd.

De MFJ-1026 kan ook als enhancer worden toegepast. Door de signalen van twee volwaardige antennes via de MFJ-1026 in fase te koppelen wordt het gecombineerde signaal versterkt aan de ontvanger aangeboden. Op deze wijze kan met de faseknop zelfs het samengestelde stralingsdiagram van twee vast opgestelde antennes van richting worden veranderd. Met twee vast opgestelde antennes en de MFJ-1026 beschikt u over een "virtueel draaibaar" antenne systeem.

Max. vermogen : 100 W PEP
Voedingsspanning : 10-15 VDC | max. 150 mA
Afmetingen : B 190 x D 152 x H 64 mm

Zie voor het resultaat ook het aangehangen RAM testbericht en de You Tube demo.

*) Nadat de MFJ-1026, noise canceller/enhancer, die in eerste instantie is ontwikkeld voor de KG radiozendamateur, ook door de SWL is ontdekt, is een modificatie bedacht waarbij dit toestel ook in het MG bereik kan worden toegepast. Deze modificatie bestaat uit het verwijderen van enkele componenten van het in- en uitgangsfilter. Indien gewenst kunnen wij deze modificatie voor u uitvoeren. Hieraan zijn geen kosten verbonden.

Maten en gewicht zijn inclusief verpakking
Gewicht  :  1,40 kg